Reistips

U bent hier: Home » Informatie » Reistips

Baggage

Enkele tips om de hoeveelheid bagage binnen de perken te houden:

  • Te veel souvenirs gekocht of allerlei spullen bij je die je (nog) niet gebruikt? Maak er een postpakket van en stuur dat naar het hoofdpostkantoor in de plaats van vertrek, poste restante. Goedkoop bij binnenlandse verzending en een hoop gezeul minder. Schrijf je achternaam in BLOKLETTERS en onderstreept zodat het pakket op het postkantoor in het juiste vak gelegd wordt.
  • Als je af en toe een wasje doet of laat doen, heb je maar weinig kleren nodig en dat scheelt heel veel ruimte en gewicht. Zakjes waspoeder zoals je die in Azië en Zuid-Amerika kunt kopen, bevatten vaak een tamelijk agressief, blekend poeder; oppassen dus met waardevolle kleren.
  • Je kunt veel ruimte besparen door je kleding in vacuümzakken te verpakken. Door de lucht uit de zak te persen, vermindert het volume enorm en je kleding blijft in de waterdichte zak in goede staat. Dergelijke zakken zijn te koop bij de buitensportwinkel maar vaak ook bij zaken als Xenos en Blokker, waar ze aanzienlijk goedkoper zijn (maar misschien ook minder stevig).

Elektriciteit

Neem altijd een wereldstekker mee, informeer van te voren wat voor wereldstekker er nodig is.

Eten en Drinken

Het water dat uit de meeste kranen komt is niet altijd drinkbaar. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. Eet geen rauw, ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel of groenten (salades) en ongewassen fruit (wassen in mineraalwater of gekookt water).
In de hotels staat meestal een thermosfles gekookt water voor u klaar.
Eten is in sommige landen nog buitengewoon goedkoop. Het is beter geen etenswaren te kopen bij de stalletjes aan de weg.

Reisdocumenten

Voor het reizen dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort, die minimaal 6 maanden geldig moet zijn na verblijf. In sommige landen dient u zich altijd te kunnen legitimeren, maak daarvoor een kopie van uw paspoort die u dan altijd zonder risico bij u kunt dragen en laat uw paspoort in de kluis van de accommodatie waar u logeert.

Geldzaken

In de eurolanden kun je met een bankpas per dag maximaal € 500 tot € 750 gratis opnemen uit de geldautomaat. Daarbuiten betaal je per opname een vast bedrag (€ 1,82 of meer) plus een koersopslag (0,85% of meer), afhankelijk van de bank en het betaalpakket dat je hebt.
Betalen met de bankpas is in eurolanden gratis, daarbuiten wordt afgerekend tegen de wisselkoers gerekend plus 0,8% to 1% koersopslag. Het maximale bedrag dat je kunt betalen, verschilt, maar ligt meestal rond € 2500 (of de tegenwaarde in vreemde valuta).
Makkelijk in het gebruik op reis is de Visa World Card  met daaraan gekoppeld een spaarrekening, waarvan de uitgaven maandelijks automatisch geïncasseerd worden. Bij een positief saldo op de spaarrekening betaal je dan per geldopname 1% van het opgenomen bedrag met een maximum van € 1,50 plus een koersopslag van 2% (zonder positief saldo betaal je 4% kosten!). Staat er meer dan 450 euro op de spaarrekening, dan krijg je een rentevergoeding van 2,75%. De details vind je bij Visa The World Card. Automaat kapot of niet aanwezig? Vaak kun je dan een cash advance krijgen bij de bank, tegen dezelfde kosten. Met giro- of bankpas kan dat niet.

Let op: in een aantal landen is pinnen momenteel vaak niet mogelijk omdat de automaten niet aan het nieuwe chipsysteem op de bankpas zijn aangepast. Het gaat onder meer om Bangladesh, Marokko, Nigeria, Belize, Paraguay, Guatemala, Costa Rica, Venezuela, Pakistan en Indonesië. Neem ook cash en een creditcard mee, zodat je niet plotseling zonder geld komt te zitten.

Fotograferen

U mag bijna overal fotograferen of filmen, neem echter wel beleefdheidsregels in acht. Vraag toestemming om mensen te fotograferen. Blijf met uw camera uit de buurt van militaire installaties en vliegvelden. Het kan zijn dat u bij bepaalde historische bezienswaardigheden niet mag fotograferen of hiervoor een kleine bijdrage moet betalen.

Zorgt u er in ieder geval voor dat u voldoende geheugensticks bij zich heeft voor uw digitale camera! En natuurlijk hoort ook het laadapparaat voor de camera in uw bagage!

Telefoneren

Als u wilt weten of u ook mobiel kunt bellen of gebeld kunt worden in het buitenland, is het altijd het beste om even contact op te nemen met uw provider over de eventuele kosten.

Alcohol en verkeer

Lekker een biertje of een mooi wijntje gedronken in het buitenland, heerlijk aan het genieten. Na het nemen van een alcoholisch drankje pakt u natuurlijk niet de auto. Mocht u echter toch de auto willen nemen dan is het verstandig om te weten wat de in dat land toegestane promilage alcohol is. Om niet voor een verrassing komen te staan heeft Meenemen.nl een overzicht samengesteld met landen en promilages. Op die manier kunt u in 1 moment zien hoeveel u in dat land kan drinken.

Kleding

Houdt u er rekening met kleding omdat niet alle lokale bevolkingen, niet gewend zijn aan toeristen. Een bermuda, tot op de knie en een hemd met korte mouwtjes is ten allen tijde geschikt. Mocht het (ter plaatse) anders zijn dan hoort u dat van uw reisleider.

Daarnaast raden wij u aan om, voor de vroege ochtenden of de koelere avonden, een fleecetrui, sweater of een jack mee te nemen tijdens uw reis.

In de tropische laaglanden adviseren we om het volgende mee te nemen:
Lichte zomerkleding, die zowel de armen als benen bedekt. Afritsbroeken zijn zeer geschikt.
Lotion tegen insecten, sun block, zonnebril, petje/hoed en evt. zwemkleding;
Warme kleren voor het hooggebergte en goede bescherming tegen de zon.
Om het risico op tropische ziekten te minimaliseren adviseren we om shirts met lange mouwen en een lange broek te dragen.

Schoenen: Sportschoenen of makkelijke wandelschoenen, beiden met goed profiel.