Vaccinaties & Gezondheid

U bent hier: Home » Informatie » Vaccinaties & Gezondheid

Medicijnen

Neem voldoende voorraad medicijnen mee. Vraag ook om een internationaal geneesmiddelenpaspoort, waarin de dosering en algemene naam van het medicijn vermeld worden. Vergeet ook de bijsluiters niet en de gebruiksaanwijzingen. Het is aan te raden uw geneesmiddelen te verdelen over verschillende bagagestukken (ivm zoekraken) en vloeistoffen in uw handbagage te bewaren (vooral bij vliegreizen, ivm bevriezingsgevaar).

 • Diarree en uitdroging: Bij zout- en vochtverlies, maar ook braken of overmatig transpireren, kunt u ORS gebruiken. Als stopmiddel tegen diarree worden loperamide capsules of tabletten aangeraden.
 • Jeuk: Vaak helpt een verkoeling of een verkoelende lotion al tegen jeuk. Menthol strooipoeder en talkpoeder worden ook vaak gebruikt. Als andere middelen niet helpen kunt u ook Azaron creme of Prikweg gebruiken.
 • Koorts en/of pijn: Tegen koorts en pijn kunt u een middel zoals paracetamol gebruiken. Dit is bijna overal zonder recept te krijgen bij drogist en apotheek.
 • Verbandtrommel: Verbandtrommels kunt u vaak al samengesteld kopen. Als u er zelf een samenstelt denk dan aan o.a. de volgende middelen: jodium of deppers, koortsthermometer, schaartje, pincetje, verbandartikelen (bijv. steriele gaasjes en pleisters), verbandrolletjes, mitella en natuurlijk ook zonnebrandmiddelen!

In sommige gebieden is het verstandig om uw reisapotheek uit te breiden met de volgende middelen:

 • Antibiotica: Bij afwezigheid van goede medische voorzieningen en langdurige, primitieve reizen kan antibiotica worden meegenomen. Neem wel altijd een recept hier voor mee, dat de arts heeft uitgeschreven (liefst in het Engels of Latijn).
 • Anti-malariamiddelen: Zeker aan te raden als u een risicogebied bezoekt zijn anti-malariamiddelen. Op recept zijn ze te koop bij de apotheek. Het is ook altijd handig om insectenwerende middelen mee te nemen, bij voorkeur een middel dat DEET bevat. Verder is het aan te raden om een klamboe (muskietennet) te gebruiken!
 • Steriele naalden en spuiten: Meestal zijn deze niet nodig, maar als u voor langere tijd de tropische landen wilt bezoeken is het wel aan te raden om steriele naalden en spuiten mee te nemen. U kunt ze kopen bij de apotheek. Het is dan ook handig om een in het Engels opgestelde medische verklaring mee te nemen, ivm problemen bij de grensovergang.
 • Voorbehoedsmiddelen: Voorbehoedsmiddelen zijn niet overal makkelijk te verkrijgen. Vergeet daarom niet voldoende strips van ‘de pil’ mee te nemen en voldoende reservestrips mee te nemen. Een reservestrip is nuttig voor het geval dat de darmen ontregeld raken door diarree of braken. De kans op geslachtsziekten en Aids wordt verkleind door het gebruik van een condoom. Bewaar ze op een koele en donkere plaats, en neem ze mee vanuit Nederland.
 • Waterzuiveringsmiddelen: Water zuiveren kunt u het beste door het te koken (5 min. door laten koken). U kunt ook jodium of chloormiddelen gebruiken. Water uit verzegelde flessen is echter vaak het veiligst.

Vaccinaties

Wanneer u een verre reis gaat maken, is het belangrijk dat u en uw reisgenoten zo goed mogelijk beschermd zijn tegen de verschillende ziekten die heersen in verschillende landen. Voor de meeste bestemmingen zijn vaccinaties aanbevolen en voor sommige bestemmingen zijn ze zelfs verplicht.

 • De plaatselijke GGD geeft medische voorlichting aan reizigers en je kunt er terecht voor de nodige vaccinaties; aanbevolen wordt minstens zes weken voor de reis een afspraak te maken. De tarieven kunnen per GGD verschillen, en het is zeker aan te bevelen de tarieven voor consulten en vaccinaties met die van andere vaccinatiecentra te vergelijken.
 • De Travel Clinic Oost, opgericht door internisten van het Ziekenhuis Rijnstate/Velp, biedt een volledig advies- en vaccinatiepakket voor reizigers. Er zijn ook artikelen als muskietennetten en insectenafweermiddelen te koop. De tarieven voor consulten en vaccinaties staan op de site vermeld.
 • In spoedgevallen kan ook de huisarts advies geven en de meeste vaccinaties toedienen.

Medicijnen

Bent u hart- en/of carapatiënt, en/of heeft u andere gezondheidsproblemen, dan raden wij u aan uw huisarts te raadplegen over de voorgenomen reis, alvorens bij ons te boeken. Gebruikt u medicijnen, dan adviseren wij u deze te laten bijschrijven in uw medisch paspoort. Als u op reis gaat, neemt u dan dit paspoort en voldoende voorraad van uw medicijnen mee in uw handbagage. Neemt u eveneens een verklaring van de arts mee, waarop de ziekte dan wel de medicijnen in Latijn, dan wel in het engels staan vermeld; merknamen van medicijnen verschillen namelijk per land. De klimaatveranderingen kan ook uw maag en darmen wat in de war brengen. Neemt u dan ook een goed middel mee tegen maag- en darmstoornissen. In veel openbare toiletten is geen toiletpapier aanwezig, een klein voorraadje in de handbagage lost dit probleem op.